Hranirea porumbeilor – cu mazare sau fara mazare ?
Este deja iarnă și mulți crescatori sunt ocupați cu reproducerea. În acest articol vreau să arunc o privire mai atentă la calitatea cerealelor cu toate posibilitățile lor. Când începem să selectăm un aliment de reproducere, cantitatea de proteine este deosebit de importantă. Pentru marea majoritate a pasionaților, proteinele și leguminoasele sunt văzute la fel. Un aliment bogat în proteine este un aliment bogat în leguminoase. Trebuie să fie rigid de la mazăre și fasole, de la mare la mic. De ani de zile am văzut reclame în reviste columbofile care afirmă că un aliment ideal pentru reproducere ar trebui să aibă un conținut de proteine brute de 17%. Asta ar fi rezultat din teste. Apoi se recomandă amestecuri cu un conținut de leguminoase deosebit de ridicat. Am citit despre asta o dată, așa că pare util să aprofundez acest lucru.
Proteina este alcătuită din aminoacizi. Aceștia nu sunt acizi, ci blocuri care împreună pot face proteina corpului. Proteina din corp este necesară pentru creșterea păsărilor tinere, pentru întreținerea corpului, a mușchilor, a organelor, a penelor, a picioarelor și a solzilor. Nu facem distincția între aminoacizii esențiali și neesențiali. Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați (absorbiți) de porumbelul din sânge. Aminoacizii esențiali trebuie să fie în proporțiile corecte în furaj, deoarece porumbelul nu le poate produce singur. De aceea, creșterea alimentelor ar trebui să fie cât mai versatilă posibil. Dacă lipsește un aminoacid esențial, porumbelul nu poate face nimic cu întreaga proteină și totul este excretat din nou. Consecințele sunt: creștere lentă, formarea necalitativa a penajului, pierdere în greutate, producție slabă de ouă.
Conform științei, porumbelul are nevoie în perioadele de performanță și, prin urmare, și în perioada de reproducere: 100 mg izoleuzină, 180 mg leuzină, 300 mg lizină, 180 mg metionină, 180 mg fenilalalină, 50 mg triptofan și 100 mg valină pe kg greutate pe zi ( = 2 până la 2,5 porumbei). Porumbelul în sine produce arginină, histidină, glutamină și treonină din combinația acestor aminoacizi.
Acum să aruncăm o privire la diferitele opțiuni pe care le avem. Vedem legume- bogat amestec cu 40 – 60% mazăre și vom vedea bogate în proteine amestec fără leguminoase. Să aruncăm o privire asupra diferențelor și apoi să identificăm argumentele pro și contra.
Proteine brute și proteine utilizabile
Dacă facem acest lucru, nu ar trebui să vă uitați la conținutul de proteine brute, ci la conținutul de proteine utilizabile. Proteina brută nu este absorbită de ficatul porumbelului și părăsește din nou corpul. Părțile sunt, de asemenea, transformate în grăsime corporală. Pentru a face o comparație bună, trebuie să ne uităm în principal la utilitatea proteinei. Atunci putem face o evaluare mai bună și mai corectă.
Boabe bogate în legume pentru reproducere
În amestecul bogat în leguminoase vedem de obicei procente de 30% până la 60% mazăre și fasole. Dacă vrem să presupunem un conținut de proteine brute de 17%, după cum ni se spune, atunci avem nevoie de 50% amestec de mazăre cu o medie de 22% proteină brută și 50% cereale și semințe cu o medie de 12% proteină brută. (22 + 12 = 34: 2 = 17).
Avem 50% boabe și un amestec de mazăre 50%. Știm că doar 30% din proteinele din leguminoase pot fi folosite de porumbei. Restul este balast. Leguminoasele au în medie 22% proteine. 50% din furaje sunt mazăre, deci: 22% proteine x 30% = 6,6% proteine utilizabile. Apoi celelalte boabe care conțin și 50% din amestec. Să presupunem că celelalte boabe au avut un conținut mediu de proteine de aproximativ 12%. (porumb, grâu, milo, dari, ovăz decorticat, semințe de șofran, semințe de floarea-soarelui etc.). Utilizarea acestei proteine este clar mai mare decât cea a leguminoaselor. Să estimăm că totalul se va ridica la aproximativ 7,5% proteine utilizabile. (Acest lucru depinde de utilitatea semințelor și a boabelor utilizate). Puteți vedea că un astfel de amestec prezintă diferențe mari între proteina brută (17% și proteina utilizabilă (+/- 7%).
Hrană de reproducere bogată în proteine, fără leguminoase
Acum luăm un amestec cu un procent ridicat de semințe bogate în grăsimi și soia. Marea majoritate a semințelor bogate în grăsimi au un procent ridicat de proteine brute (miez de floare decojit 27,7%). Cu rapița avem 20% proteine brute, cu cânepă 19,5% Soia prăjită are chiar 38% până la 40% proteine brute. Facem un amestec fără leguminoase cu un conținut de proteine brute de 17%. Pornim din aceleași date din nou. În funcție de boabele utilizate, acum depășim cu ușurință 10% din proteina utilizabilă. Acest lucru se datorează faptului că nu avem leguminoase cu utilizare redusă în amestec.
Concluzie
Este un șoc, nu-i așa? Un amestesc alimentar pentru reproducere bogat este estimat pentru a produce un procent de proteină utila de circa 7 % și o hrană de reproducție bogate în proteine , fără legume 10 la 11%.
Practică
Desigur, am făcut și noi diverse teste. Și aici se pare că teoria și practica nu sunt întotdeauna de acord. Semințele mici, bogate în grăsimi, au o proteină utilizabilă mai mare, dar de multe ori nu asigură suficientă umplere intestinală, ceea ce poate face ca excrementul sa fie moale. Mai mult de 10% soia prăjită provoacă, de asemenea, probleme. Conținutul de proteine este atât de mare încât porumbeii vor lăsa soia în urmă după câteva zile, dacă pot alege. Atunci vei fi și deficitar în calciu. Leguminoasele au un conținut relativ ridicat de calciu. Alte boabe și semințe au un conținut mult mai scăzut de calciu. Acest lucru, la rândul său, asigură o funcționare mai mare a amestecurilor minerale. Acestea trebuie să conțină calciu ușor absorbibil și să conțină puțină sare, altfel vom avea o problemă (excremene moi la noile pasari din cuibare ).
Testarea cu alimente cu conținut ridicat de proteine, cu conținut scăzut de legume
Testele practice ne-au învățat că un amestec de reproducere bine echilibrat cu +/- 10-13% leguminoase și o mulțime de proteine utilizabile (± 8,5%), din soia și semințe bogate în grăsimi, produce tineri deosebit de buni. Vedem o creștere mai rapidă și puiul se simte imediat mai musculos mai plin la mana. Trebuie să urmăriți cu atenție creșterea. Este bine să vă hrăniți de mai multe ori pe zi pentru a crește puiul frumos, plin si mereu cu gusa plina de mancare. Cu cât hrănești mai des, cu atât va fi mai puțină lovitura finală. Deci, dacă aveți mult timp, nu ezitați să vă hrăniți de 3 sau 4 ori pe zi. Mâncarea trebuie preparată. Nu este recomandată o metodă de hranire in care hranitorul sa fie plin de mancare toata ziua, porumbeii vor manca ce doresc nu tot ce le este oferit si in acelasi timp, hranirea puilor din cuibare nu va fi foarte buna, veti observa ca de multe ori puii vor avea cateva boabe in gusa si nu gusa plina de mancare chit ca mancarea este la discretie.Drept urmare, porumbeii nu mai primesc un amestec complet și tinerii pot chiar să devină slabi și să aibe excrementele moi (luați în considerare, de asemenea, un amestec mineral bun, cu un conținut redus de sare). Aceste amestecuri nu sunt încă foarte frecvente. Am putea fi un pic mai progresiști în această privință și aruncăm o privire asupra vecinilor din vest, Germania este în fruntea Europei în această privință.
Cum arată un astfel de amestec?
Așa cum am menționat anterior, trebuie să oferim un amestec bine asortat. Aceasta este pentru a acoperi cât mai bine aminoacizii esențiali. Unele dintre leguminoase pot fi înlocuite cu soia, cânepa, semințele de floarea soarelui, rapiță, cardi, rapiță, semințe de in, etc. În plus, nu aș dori să fac porumbul să se împartă prea mult, altfel va rămâne și este, desigur, o rușine. Este necesară abilitatea profesională pentru a obține un raport bun dintre aminoacizii, cum ar fi lizina și metionina. Aveți nevoie de un computer cu toate datele disponibile despre boabe și semințe pentru asta.
Și mai multe beneficii
În primul rând, ne uităm la cultivatorii noștri. Când hrănim un amestec de reproducere bogat în leguminoase, așa cum îl știm de ani de zile, vedem o creștere excelentă a tinerilor. De regulă, crescătorii primesc și această hrană pentru propria lor saturație. Porumbeii sunt în repaus, deci pot reduce substanțele nocive în mod rezonabil. Cu toate acestea, porumbeii se îngrașă în general. După ce a crescut o serie de pui, puteți vedea de la părinți că a fost nevoie de multă efort pentru a duce puii la un nivel acceptabil de crestere insa parintii puilor se vor vedea mult mai trasi la mana, epuizati de crestere.
Dacă hrăniți un amestec de reproducere bogat în proteine, dar cu conținut scăzut de legume, vedem diferențe clare. Crescătorii rămân mult mai vioi și par să sufere puțin sau deloc din cauza creșterii mai multor serii de pui.
Bun pentru porumbeii de curse.
Această cunoaștere ne aduce la porumbeii de curse. Dacă acesta din urmă este cazul, un astfel de amestec ar fi ideal pentru porumbeii de curse care trebuie să crească tineri cu puțin timp înainte de zboruri. Pieptul porumbelului are o circulație sanguină perfectă, deoarece porumbelul nu trebuie să proceseze substanțe nocive. După înțărcare, nu mai trebuie să fie „curățați” sau „dezinfectați” așa cum numim noi. Nu este nimic de „detoxifiat” deloc. Porumbeii sunt în stare optimă și se mișcă fantastic.
Masurarea hranei
Marea majoritate dintre noi hrănim amestecul tradițional obișnuit de reproducere pentru tineri și, de asemenea, porumbeii de curse care cresc mai întâi pui și apoi pleacă la zbor. Prin urmare, împovărăm acei porumbei de curse în parte cu leguminoasele din hrana pentru reproducere. Acest lucru poate fi prevenit folosind masurarea hranei. Cum faci asta? În primul rând, numărați numărul de pui care trebuie hrăniți. Apoi dai atât de multă hrană pentru reproducere în hranitoare sau în tavi cum se practica mai nou in Romania ( imitand anumiti crescatori din Vest ) , încât să poată hrăni puii cu el, nu mai mult !! Când tinerele pasari din cuibare sunt satui, porumbeii bătrâni înșiși sunt, desigur, încă flămânzi. Apoi ne hrănim din nou, dar apoi cu o hrană complet diferită, ușor digerabilă, cu puține mazăre și suficiente fibre și grăsimi brute. Astfel acești porumbei bătrâni vor rămâne în stare optimă,se poate antrena excelent și poate apărea imediat bine pregătit la începutul sezonului de curse. Chiar dacă trebuie să aibă grijă de unul sau doi pui în timpul primelor zboruri, aceasta este o opțiune optimă. Desigur, mai întâi trebuie să fi hrănit puiicu hrană pentru reproducere (așa cum s-a descris mai sus) dupa care mai vine partea a 2a a hranii, boabele oferite sunt strict oferite pentru parinti care au nevoie sa se hraneasca cu hrana pentru concurs, nu cu hrana de reproductie ce se ofera puilor pentru o crestere armonioasa
NOTA ! – Hraniti prima data porumbeii ce vor participa la concursuri dar intre timp ei au pui in cuibare cu mancare de crestere ( matca) pentru a hranii puii dupa care mai oferiti hrana de concurs care va fi mancare si digerata de catre sportivii dvs.
– Mereu sa tineti cont de masurarea hranei ( cantitatea administrata / porumbel sau / pui )
Compararea amestecurilor de reproducere
Vedem, de asemenea, diferențe majore între amestecuri. Cu o hrană de reproducere cu 30% leguminoase (ceea ce, în opinia mea, este suficient) și foarte puține semințe cu conținut ridicat de grăsimi, convertibilitatea sau utilizarea este foarte scăzută. Dă-i doar o săptămână fără a curăța podul. Trebuie să incalti cizme mari pentru a putea totuși să intri în crescaorie. Totul e plin de excremente în jurul tău atunci. Grămezi mari de fecale. În plus, marea întrebare este dacă hrana este completă în ceea ce privește tiparul de aminoacizi.
Dacă aveți un aliment de reproducere care este mai bine echilibrat (de exemplu, cu puțin porumb, puține leguminoase și suficiente semințe bogate în grăsimi, vedeți de obicei bile mici drăguțe. Utilizarea este mult mai mare datorită energiei convertibile mai mari. (OE). zile mai lungi. Proteinele și grăsimile au legătură una cu cealaltă când vine vorba de digestie. Trebuie să existe o relație reciprocă bună pentru a optimiza utilizarea furajelor. Un amestec bun, bine asortat, cu suficiente semințe bogate în grăsimi, este mult mai bun pentru porumbei. de asemenea, ceva mai scump. Dacă acea sacul este cu 15% mai scumpă și hranirea ajunge cu 20% mai mult ( ca timp si mese ), vei ajunge mai bine. Ieftin este de obicei scump. Sfatul meu este, prin urmare: cumpără un amestec foarte variat, cu multe tipuri, de seminte, bogat în grăsimi. Este vorba despre viitorul propriilor porumbei.Vă doresc tuturor multă plăcere in a studia hrana porumbeilor cat si succes in noul sezon de reproductie !