Interviu- Dl. Mihai Anghel- Maestru Emerit – multiplu campion National la fond si maraton 2016 UCPR

Fond-Maraton.ro:Astazi avem deosebita placere sa vi-l prezentam pe domnul Mihai Anghel din cadru FCPR un zburator foarte bun de maraton. Pentru inceput va rog sa imi spuneti ce varsta aveti si de cand v-ati apucat de porumbei?
 Mihai Anghel: Am 32 de ani si locuiesc in orasul Costesti, judetul Arges. porumbei am din anul 1996 iar la concursuri particip de acum 15 ani ca si membru al clubului „Ludu Vasile” afiliat U.C.P.R., club ce a dat multi campioni nationali fiind unul din cele mai puternice cluburi ale acestei federatii. Din anul 2017 voi concura in cadrul FNCPR, sper, cu acelasi succes.
Fond-Maraton.ro: Ne putati da cateva detalii despre crescatoria dumneavoastra, din cate compartimente este alcatuit si pozitionarea ei ?
 Mihai Anghel: E pozitionata spre Nord-Vest, total invers regulilor pe care le stim cu totii. Este formata din 11 compartimente, asta pentru ca nu-mi place sa tin multi porumbei pe compartiment, am 6 compartimente pentru maturii zburatori (4 pentru masculi si 2 pentru femele), 3 compartimente pentru pui, un compartiment pentru reproducatori si un compartiment de carantina pe care il folosesc foarte rar, prefer sa-i elimin imediat pe cei slabi.
Fond-Maraton.Ro:Aveti culori preferate la porumbei,dar la ochii acestora?
 Mihai Anghel: Imi plac porumbeii argintii dar nu fac o obsesie din asta iar despre ochii porumbeilor, mie personal, nu imi arata decat vitalitatea lor si doar atat.
Fond-Maraton.ro: Ce metoda de zbori folositi natural sau vaduvie ?
Mihai Anghel: Porumbeii ii concurez la vaduvie, atat masculii cat si femelele, pentru ca metoda „la natural” necesita timp mai mult pentru a-i tine in forma si nu-mi permit.
Fond- Maraton.Ro: Tinand cond ca zburati porumbeii la vaduvie, reproduceti din ei inainte de ai vaduvii sau ii vaduviti pe oua ?
Mihai Anghel: In fiecare an, inainte de inceperea concursurilor de fond, cresc cate un pui la fiecare cuplu de zburatori.
Fond-Maraton.Ro: Pe ce data va imperecheati porumbeii ? Atat matca cat si zburatorii ?
Mihai Anghel: Pentru zburatori nu am o data fixa, variaza in functie de primul concurs de fond si primul de maraton, de obicei cu 65 de zile inainte de primul fond. Iar matca o imperechez la inceputul lui februarie daca imi permite timpul.
Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre compartimentul reproducatorilor ? Cate perechi detineti la matca si din ce linii provin acestia ?
 Mihai Anghel: Pentru matca am un singur compartiment de 13 mp in care tin in jur de 25 de perechi de reproducatori, reproducatori ce provin in proportie de 90% de la crescatori de top din Romania. Ca linii de porumbei cred ca mi-au trecut prin crescatorie toate „liniile” cunoscute dar parerea mea e ca nu mai exista nici o linie pura de porumbei care sa dea rezultate in prezent dar sunt multumit de descendenti ai porumbeilor lui Erik Limbourg, Jan Theelen, Colson, Eijerkamp, Van de Poel, V der Weegen, De Rauw-Sablon, Catrisse, etc.
2026222-12 Maia
Fond-Maraton.Ro: In obtinerea unor performante columbofile de varf, ce considerati ca are mai mare importanta: valoarea in sine a unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?
 Mihai Anghel: Sportul columbofil trebuie sa-l privim ca pe un lant cu multe zale, la un capat suntem noi iar in celalalt performanta, o zala reprezinta porumbelul, una crescatorul, una hrana, una antrenamenul si alta zala e norocul daca una nu e buna se rupe lantul si nici noi nu vom putea ajunge in top asa ca toate sunt importante, nu se poate una fara alta.
Fond-Maraton.Ro: Cu cati porumbei porniti la inceputul sezonului competitional ?
 Mihai Anghel: In jur de 90 cand concuram la toate categoriile dar din 2016 concurez doar de la 500 de km in sus dar in viitor voi tine undeva la 60 de porumbei, 30 de maturi si 30 de tineri.
Fond-Maraton.Ro: Despre pregatirea porumbeilir dumneavoastra ce ne puteti spune ? De cate ori ii antrenati pe zi in jurul crescatoriei si cat timp ?
 Mihai Anghel: Porumbeii ii antrenez in fiecare dimineata, ii las sa zboare de voie cate 45-60 de minute pe fiecare sex, iar seara nu am regula, ii antrenez in functie de timpul de care dispun, uneori si o data la 3 zile. Motivatia e aceeasi pentru intregul lot, foarte rar „ma joc” cu cate un porumbel, dar de obicei nu ma risc pentru ca motivatia foarte puternica la zborurile de distanta lunga are doua fete.
Fond-Maraton.Ro: Porumbeii tineri pana la ce distanta ii jucati ? Cum ii selectati pentru a ramane si pe viitor in compartimentul zburatorilor maturi ?
 Mihai Anghel: Pana acum toti tinerii ii zburam minim trei fonduri si doua maratoane dar in viitor am de gand sa nu mai angajez tinerii din reproducatorii buni decat la fonduri. Selectia o fac decat dupa concursuri, ii elimin in functie de sosiri si de ritmul de recuperare, niciodata la mana.
Fond-Maraton.Ro: Inainte de imbarcare partenerii se pot vedea ? Puteti sa ne descrieti stilul de joc al vaduviei care il practicati ?
 Mihai Anghel: Partenerii se pot vedea daca se anunta vremea buna, daca se anunta vreme rea pe traseu nu le mai arat perechile la plecare, la sosire se vad de fiecare data si stau impreuna o noapte.
Fond-Maraton.Ro: Dumneavoastra sunteti un campion la categoriile fond si maraton, puteti sa ne prezentati campionii dumneavoastra, atat ca rezultate cat si provenienta lor ?
 Mihai Anghel: Ar fi multi dar va prezint cativa porumbei care au fost in top mai recent, cum ar fi:
„Extrema” 2450527-11 loc 2 national Maraton Extrem 2015 loc 1 judet Krasnodon 1178 km loc 5 lansare Krasnodon 1178 km loc 7 national zona III Donetsk 1022 km „Extrema” se trage dintr-un mascul de la d-l Carmazan 80% Vanbuaene si o femela de la d-l Peto Janos fiica din Csoda Barcelona.
„Niță” 1293743-13 Un porumbel extraordinar, poate cel mai bun porumbel de fond care a existat in Romania si pe cat de bun zburator a fost pe atat de interesanta e si povestea lui. In anul 2013, un prieten vechi si coleg de club d-l Nita Stelian mi-a adus patru puisori sa-i testez, el fiind crescator de porumbei de o viata dar pe atunci la inceput de drum in cresterea porumbeilor de concurs, din acesti patru pui doi s-au pierdut la concursuri, unul a fost rapit de uliu iar al patrulea a fost acest porumbel exceptional ce i-am pus numele „Nita”, acesta era fiu din cel mai bun porumbel al său.
Mai jos va relatez cateva din rezultatele sale nationale in doar trei sezoane:
loc 1 national As fond 2015 cu 49 pct.
loc 1 national Fond 2 ani 2015 cu 21 pct.
loc 1 national Mare Fond 2 ani 2015 cu 44 pct.
loc 1 national Mare Fond 3 ani 2016
loc 1 national Fond 3 ani 2016
loc 1 Fond Balcaniada 2016 (Edirne Turcia)
loc 2 national Fond m+y 2014 cu 7 pct. (la un an)
loc 2 national Fond y 2014
loc 3 national Mare Fond y 2014
loc 2 national Mare fond m+y 2015
loc 7 national As Maraton m+y 2015
loc 8 national Maraton F.C.I. (In 7 fonduri si maratoane clasate in doua sezoane a acumulat doar 29 de puncte penalizare.)
„Flory” 1295338-13 (sora de cuib cu Ika)
loc 1 national zona III Donetsk palmares 2015-2016.
loc 3 national Maraton Extrem 2 ani 2016
loc 3 national As fond 2 ani 2016
loc 5 national Maraton Extrem m+y 2015
loc 6 national Mare Fond 2 ani 2016
loc 2 judet Krasnodon 1179 km 2015
loc 2 judet Krasnodon 1178 km 2016
loc 11 nat. zona III Donetsk 1022 km 2016
loc 12 nat. zona III Donetsk 1022 km 2015
„Flory” si „Ika” sunt descendente din Briconu, mai exact tatal ei este fiu din „Mareata” (fiica din Briconu), iar mama este din doi porumbei de la d-l Badin Vasile, o semisora cu Doroftei si un fiu din Fricosu, porumbei ce mi-au adus multe satisfactii.
„Ika” 1295339-13 (sora de cuib cu Flory)
loc 7 national Maraton Extrem m+y 2016
loc 13 national Record m+y 2016
loc 1 judet Krasnodon 1178 km 2016
loc 3 national Krasnodon 1178 km 2016
loc 20 nat. zona III Donetsk 1022 km 2016
„Ika” e descendenta din Briconu, mai exact tatal ei este fiu din „Mareata” (fiica din Briconu), iar mama este din doi porumbei de la d-l Badin Vasile, o semisora cu Doroftei si un fiu din Fricosu, porumbei ce mi-au adus multe satisfactii.
„Libarka” 2450544-11 A clasat peste 20.000 de km si 22 de fonduri si maratoane, prezenta in expozitia nationala 5 ani consecutivi. loc 3 national Fond 4 ani in 2016 loc 3 national Mare Fond 4 ani in 2016 „Libarka” se trage din doi porumbei de la domnul Badin Vasile. „Maia” 2026222-12 loc 5 Maraton F.C.I. Balcaniada Edirne Turcia 2015 „Maia” este fiica direct din Briconul in pereche cu o femela de la Colniceanu+Zatusevschi.
1293743-13 Nita
2450527-11 Extrema
Fond-Maraton.Ro: Ce ne puteti spune despre zborurile cu puii ? Ce atentie le acordati ?
 Mihai Anghel: E foarte important sa fie zburati, daca zboara bine sa nu, nu conteaza pentru mine. Ii zbor la natural, de pe odihnitori, fara nici un fel de motivatie din partea mea, doar casa si masa.
Fond-Maraton.Ro: Ce porumbei au jucat cel mai important rol in formarea liniei dumneavoastra ?
 Mihai Anghel: In anul 2001 am avut norocul sa ajunga in crescatoria mea ‘Briconu’ 000630-00, un mascul extraordinar de la domnul Dinca Valeriu din Bucuresti, la baza era Janssen /Van Spitael, acest mascul a fost timp de 15 ani si inca este pe departe cel mai bun reproducator al meu, acesta a dat foarte multi porumbei de top national in mai multe crescatorii, crescatoria fratelui mai mic Anghel Iulian, crescatorie cu rezultate nationale foarte bune se bazeaza in proportie de 90% pe acest porumbel, crescatoria fratelui mai mare Anghel George ce concureaza in Curtea de Arges se bazeaza tot pe acest porumbel, campionul national la As Maraton yearling 2016 cu 4 puncte penalizare al d-lui Rizica Badea Ionut e descendent din acest porumbel s.a.m.d.. ‘Briconul’ era un reproducator complet a dat porumbei de top, timp de 15 ani, de la 100 pana la 1200 de km cu absolut orice femela a fost imperecheat, si calitatile fizice erau excelente, un fiu din el a fost campion national la categoria standard in 2014. Acesta e porumbelul meu de baza si descendentii lui au fost combinati cu porumbeii d-lor Badin Vasile, Peto Janos, Carmazan Ioan, Matache Stefan, Frantescu Valentin, Gheti Ioan, Luca Petru, Lungu Gheorghe, Colniceanu+Zatusevschi, Scarlat Ion, Huub Hermans, daca am omis pe cineva imi cer scuze, n-a fost cu intentie.
2450544-11 Libarka
Fond-Maraton.Ro:Zborurile de fond si maraton necesita o hrana speciala ? Ce fel de hrana folositi dumneavoastra ?
 Mihai Anghel: Da, bineinteles, nu se poate concura la fond si maraton cu hrana de viteza. Hrana de concurs in mare parte o prepar eu din minim 15 seminte dupa reteta proprie rezultata dupa cativa ani de teste, la 60 de kg din aceasta hrana mai adaug un sac de 20 kg de hrana ungureasca, aceasta hrana o administrez de la inceputul lui aprilie pana la sfarsitul lui decembrie, iar cea de iarna e in totalitate preparata de mine din 10-11 seminte ce o administrez de la sfarsitul lui decembrie pana in martie.
Fond-Maraton.Ro: Ce parere aveti despre folosirea medicamentelor in perioada de zbor ?
 Mihai Anghel: Nu exagerez cu ele, nu le omor ficatul inutil, dovada sunt rezultatele porumbeilor mei la 4-5 ani fond si mare fond. Le fac doar doua tratamente, unul de tricomonoza cu ronidazol si altul de boli respiratorii, in felul urmator, luni si marti din prima saptamana le dau de tricomonoza, luni si marti din saptamana urmatoare le dau impotriva bolilor respiratorii iar urmatoarea sau urmatoarele doua saptamani le dau doar pentru conditionare si regenerare a ficatului.
Fond-Maraton.Ro: Ne puteti spune de modul dumneavoastra de a pregatii porumbeii pentru etapele ce va intereseaz? Cat si despre modul de ai recupera dupa intoarcerea de la concurs ?
 Mihai Anghel: Exact nu va pot spune, pentru ca nu exista produse minune si pregatirea variaza in functie de cat de grele au fost concursurile inainte de cele importante si nivelul lor de forma, dar ca baza ramane relatia cat mai optima intre antrenament si odihna. Ca si produse de recuperare folosesc ceai de la Natural, drojdie de bere cu ulei de usturoi pe hrana, vitamine Gerwit, Sedochol, Avipharm, electroliti si cam atat.
Fond-Maraton.Ro: Ce importanta acordati tratamentelor preventive ? Nu puteti prezenta schema dumneavoastra ?
 Mihai Anghel: Desi nu e bine ce facem, dar in lipsa medicilor veterinari specializati in porumbei suntem obligati sa le facem tratamente preventive, unul mai amplu inainte de vaccin, asta prin decembrie, le fac impotriva viermilor intestinali, tricomonozei, bolilor respiratorii, salmonelozei si coccidiozei urmate de vaccin, iar in sezon cum v-am spus si mai sus le fac doar doua tratamente, unul de tricomonoza cu ronidazol si altul de boli respiratorii urmate de tratamentul pentru conditionare si regenerare a ficatului.
Fond-Maraton.Ro: De cate ori pe zi va antrenati porumbeii in jurul casei ? Ii duceti cu masina personala la antrenament intre etapele din concurs ?
 Mihai Anghel: In jurul casei in fiecare dimineata la liber cate 45-60 de minute iar seara cand am timp, cu masina ii duc o data sau de doua ori inainte de primul antrenament cu clubul si de doua ori pana ultima etapa de viteza de dinainte de primul fond si atat pana la sfarsitul sezonului.
Fond-Maraton.Ro: Cum va hraniti porumbeii inainte de o etapa de maraton ?
 Mihai Anghel: Depinde in functie de vremea din ziua lansarii, daca o sa aibe vant din fata ii bag mai plini, ii hranesc cu mai multa hrana sau mai rar adaug mai multa mazare si mazariche, daca e vant din spate sau deloc imi place sa-i angajez plini si usori.
Fond-Maraton.Ro: Care este cea mai inspirata miscare facuta in cariera columbofila ?
 Mihai Anghel: Cea mai inspirata miscare cred ca a fost in anul 2010, am plecat de acasa spre o expozitie columbofila cu gandul sa nu mai cumpar nici un porumbel (achizitionarea de porumbei devenise o obsesie, intr-un an jumatate am cumparat peste 100 de porumbei pentru matca) si pentru a fi sigur ca nu cumpar am luat bani la mine decat pentru cheltuiala, ajuns la aceasta expozitie columbofila m-a atras enorm un pui, mai exact o femela, nu am putut rezista si am achizitionat-o pe datorie, primul si singurul porumbel achizitionat pe datorie, bineinteles cand am ajuns acasa i-am pus banii in cont si o sa vedeti mai jos ca a facut toti banii. Femela am luat-o cu gandul de a o imperechea cu „Briconul”, asa am si facut, din acest cuplu mi-a dat doi porumbei de top unul fiind „Maia” ce m-a ajutat pentru a obtine titlurile de Maestru Columbofil si Maestru Emerit Columbofil iar celalalt fiind 2028094-12 un zburator de top fiind si campion national la standard, iar in 2013 am imperecheat-o cu un nepot din „Briconul” si mi-a dat femela care a obtinut locul 2 national la Donetsk Zona III.
Fond-Maraton.Ro: Folositi o anume metoda de extra motivare inainte de o etapa importanta ?
 Mihai Anghel: De obicei nu, dar au fost si cateva exceptii, de exemplu masculul pe nume ‘Nita’ in 2014 avea 5 puncte in doua concursuri de fond, fiind la un an de viata, pentru a-l motiva i-am dat o a doua boxa vecina cu a lui, a fost foarte incantat de noua boxa ceea ce m-a pus pe ganduri, fiind foarte motivat era posibil sa-l pierd dar nu s-a intamplat asa ba chiar a sosit foarte bine incheind norma la fond tineret cu 7 puncte iesind pe locul 2 national atat la tineri cat si la maturi. Extramotivatia la concursurile de fond si maraton poate duce la succes dar de cele mai multe ori duce la esec.
1295338-13 Flory
Fond-Maraton.Ro: In momentul in care doriti sa achizionati un porumbel pe ce criteriu va bazati?Preferati un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?
 Mihai Anghel: Perfect ar fi sa fie atat cu palmares bogat cat si cu ascendenti buni, dar daca nu se poate caut sa fie cu ascendenti buni cat mai aproape de porumbelul pe care-l cumpar, parinti sau frati.
Fond-Maraton.Ro: Apelati des la consagvinizare?
 Mihai Anghel: Pentru zbor nu practic consangvinizarea, doar pentru matca si foarte rar, am scos doi pui din Briconul facut cu fiica lui, „Mareata”, (o zburatoare si reproducatoare de top, fiind bunica lui „Flory”, a lui „Ika”, a lui 820500-14 locul 2 national Donetsk zona III 1022 km, a lui 2026268-12 cu 4 expozitii nationale in 4 ani si mama lui „Betty” o zburatoare foarte buna, de trei ori locul 5 national in trei ani consecutivi). Acum ramane sa testez puii din aceasta consangvinizare si sper sa-mi aduca satisfactii.
1295339-13 IKA
Fond-Maraton.Ro: Am inteles ca anul acesta v ati inscris intr o alta federatie, mai exact, a ti renuntat la UCP pentru FCPR. Ce v a facut sa alegeti aceasta federatie ?
 Mihai Anghel: Cu parere de rau dupa 15 ani de cand sunt membru UCPR am renuntat la aceasta federatie pentru cateva motive, in primul rand regulamentul national sportiv are cateva probleme ce-i afecteaza pe crescatorii cu rezultate bune, protocoalele si gruparile fiind la libera alegere a cluburilor, daca un club e mai bun sunt sanse mari sa nu mai faca parte din nici un protocol sau grupare ceea ce e cel mai dezastruos pentru crescatorii buni pentru ca nu pot rezista in top.
Si in al doilea rand e vorba de lipsa de profesionalism a conducatorilor UCPR, exceptand unul sau doi din aceasta conducere ce mie personal mi-a anulat abuziv peste 20 de locuri in primii 3 national la crescator din care peste 15 de campion, locul 1 national la maraton extrem mi-a fost luat de un porumbel ce nu apare in clasamente, etc.
Fond-Maraton.Ro:Pentru un tanar columbofil ce acum paseste in acest spor ce sfaturi i-ati oferi ? 
 Mihai Anghel: In primul rand si cel mai important sa invete sa citeasca clasamentele si centralizatoarele nationale, asa isi va da seama care sunt cei mai buni porumbei pentru ca altfel poate fi pacalit de publicitatea buna facuta unor porumbei slabi, in al doilea rand sa achizitioneze pui direct din campioni, frati cu acestia sau direct campionii, daca nu-si permit sa dea bani prea multi pe porumbei se poate apropia de unul din crescatorii de top din zona lui si va avea de castigat fie un sfat fie porumbei pe bani mai putini si in al treilea rand sa incerce sa cunoasca omul de la care doreste sa achizitioneze porumbei pentru ca in orice padure sunt si multe uscaturi.
Fond-Maraton.Ro:Tin sa va multumesc pentru acest interviu si va doresc un an plin de impliniri si succes pe toate planurile.
 Mihai Anghel: Si eu va multumesc, va doresc succes in tot ce faceti si sper sa ne mai vedem si-n viitor!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Interviu- Dl. Mihai Anghel- Maestru Emerit – multiplu campion National la fond si maraton 2016 UCPR

Mihai Anghel

Reply

Multumesc mult Dan, mult succes si tie!

11/02/2017 at 11:14 am

Anton alin

Reply

Felicitari

11/04/2017 at 3:40 pm

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *