Interviu – Dl. Andrei Demit – loc 1 Jud. Mare Fond Tineret 2016 Constanta FNCPR

Fond-Maraton.Ro: Astazi avem deosebita placere de a discuta cu domnul Andrei Demit, un tanar columbofil ce din al doilea an de cand a debutat in sportul columbofil a punctat direct la podiumul Judetean cat si cel provincial. Buna ziua Andrei, ce ne poti spune despre tine cat si de inceputul activitatii columbofile ?

Andrei Demit: Buna ziua, ma numesc Andrei Demit, locuiesc in orasul Navodari, Judetul Constanta, am 32 de ani. M-am apucat de acest sport prin prisma prietenilor mei Costea Ciprian Catalin si Budusan Laurentiu in anul 2014.

16176879_589930134541001_1791980939_n

Andrei Demit alaturi de minunata sa sotie ce ii va aduce pe lume o fetita

Fond-Maraton.Ro: Ce ne poti spune despre crescatoria ta ? Am inteles ca detii o crescatorie noua si foarte utila facuta dupa standardele celor din Vest.

Andrei Demit: In anul 2015-2016 am concurat dintr- o crescatorie modesta de dimensiuni mici, iar incepand cu acest an voi concura din noua crescatorie numai cu porumbei Yarlingi.

Noua crescatorie are 9 m lungime, 3m latime si este formata din 3 compartimente, un compartiment de pui, un compartiment de zburatori si unul de matca.

 

Fond-Maraton.Ro: Ce categorii de zbor preferi ?

Andrei Demit: Datorita conjucturii am fost atras de categoria regina, maratonul. M-a fascinat aceasta categorie  foarte mult, pe care am jucat-o din primul an cu porumbei yarlingi la distante de peste 1.000 km si chiar 1.200 km Goldap, in grupare cu Galati.

Fond-Maraton.Ro: Ce metoda de zbori practici ?

Andrei Demit: Metoda de joc pe care o folosesc este cea clasica la natural.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne poti spune despre aceasta metoda, reproduci din porumbei in timpul sezonului de concurs ?

Andrei Demit: Da, mi s-a parut o metoda mai simpla, „naturalul”, reproduc inainte de primul maraton cate un pui din fiecare cuplu de zburatori iar dupa imi fac calculul in asa fel incat la maratoane sa ii prind pe oua de cel putin o saptamana sau pui mici.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne poti spune despre compartimentul reproducatorilor ? Cate perechi detii la matca si din ce linii provin  acestia ?

Andrei Demit: In primul an am achizitionat cateva perechi de porumbei de la crescatori din zona mea si anume prietenii mei Costea Ciprian si Lazar Paraschiv iar in prezent mai detin in matca si porumbei din urmatoarele linii: Van de Wegen, George Carteus, Brockamp, Kuijpers si Willy Maahsen  importati de prietenul meu Florin Ispas.

Fond-Maraton.Ro: Cu cati porumbei pornesti la inceputul sezonului competitional ?

Andrei Demit: In compartimentul zburatorilor am 24 de boxe iar efectivul de zbor nu depaseste 20  de perechi.

Fond-Maraton.Ro: Spune-ne cate ceva despre porumbeii din lotul de zbor si modul in care ai lucrat anul acesta pentru a iesi campion judetean la categoria Mare Fond Tineret.

Andrei Demit: Am inceput sezonul competitional 2016 cu 20 de porumbei din care jumate din acest efectiv erau yarlingi.

Cum am spus mai sus, metoda de zbor a fost la „natural”. La inceputul lunii aprilie am imperecheat porumbeii, i-am lasat sa creasca cate un pui dupa am urmarit ca la prima etapa de mare fond sa am porumbeii pe oua de 10 zile iar la prima etapa de maraton au plecat la concurs pe pui mic.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne poti spune despre femela care ti-a adus titlul de campion  Judetean ?

Andrei Demit: Femela cu seria 133160-2015 provine dintr-o familie de porumbei cu un palmares foarte bun la etapele de maraton, reprodusa de bunul meu prieten Costea Ciprian.

Mama femelei este semi-sora de tata cu loc 11 international Barcelona din 25.716 porumbei a lui Willy Maahsen la 1120 km in anul 2007.

Tatal este fiu din „Murul” , Campionul National FCPR la categoria Maraton Palmares 2007-2008.

Femela a fost jucata pe oua de 7 zile la prima etapa de Medika 780 km obtinand locul 3 pe masina din 2 157 de porumbei, si ultima etapa maraton Bielsk 1025 km, a venit loc 16 pe centrul Constanta din 790 porumbei avand ca pozitie oua de 10 zile.

16176406_589930181207663_997477161_n

133160-2015 F

Loc 1 Jud. Mare Fond Tineret CT

Loc 3 Provincia Sud Mare Fond Tineret

Loc 10 Nat Mare Fond Tineret

 

16144680_589930167874331_1989574296_n

Fond-Maraton.Ro: In obtinerea unor performante columbofile de varf, ce consideri ca are mai mare importanta: valoarea in sine a unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

Andrei Demit: Pentru a face performanta parerea mea este ca porumbeii trebuie sa provina din linii cu rezultate de top, cat si pregatirea sa fie pe masura.

Fond-Maraton.Ro: Ce importanta acorzi antrenamentelor din jurul casei cat si celor cu masina ?

Andrei Demit: In extrasezon dau porumbeii afara cand imi permite vremea si intai scot masculii, pe urma femelele.

In sezon consider ca antrenamentul in jurul casei este foarte important si zbor dimineata devreme aproximativ o ora si seara cat mai tarziu tot in jur de o ora.

Caut sa le induc forma inainte cu o saptamana de maraton prin mancare pe care o administrez, suplimente si lansari cu masina personala.

Fond-Maraton.Ro: Ce ne poti spune despre zborurile cu puii ? Ce atentie le acorzi ?

Andrei Demit: Puii nu ii zbor cu masina asociatiei ii duc personal pana la 100 km. Primul antrenament este la 50 km iar cel de al doilea si ultimul este la 100 km.

Fond-Maraton.Ro:Zborurile de fond si maraton necesita o hrana speciala ? Ce fel de hrana folosesti ?

Andrei Demit: Folosesc numai mancare la sac Versela Laga.

Fond-Maraton.Ro: Ce parere ai despre folosirea medicamentelor in perioada de zbor ?

Andrei Demit: Folosesc antibiotic dupa etapele de tara mai exact inainte de primul maraton cu 2 saptamani.  Intre etapele de maraton tratez numai de tricomonoza.

Fond-Maraton.Ro: Ne poti spune de modul tau de a pregatii porumbeii pentru etapele de maraton? Cat si despre modul de a-i recupera dupa intoarcerea de la concurs ?

Andrei Demit: Ii pregatesc in functie de cum consider ca va fi etapa, imi dau seama de acest lucru urmarind site-urile cu prognozele meteo si vanturile. Daca consider ca este o etapa grea angajez porumbeii mai odihniti, nu le fac nici un antrenament personal. In cazul unei etape mai usoare cu cateva zile inainte de imbarcare le fac un antrenament cu masina la 80-100 km.

La sosire folosesc electroliti, 2-3 zile in functie de cat de grea a fost etapa, oferindu-le mancare la discretie sa isi aleaga ce vor, cu un supliment de orez. Dupa 4-5 zile de la sosire le administrez un tratament de tricomonoza acesta fiind pe baza de pastile individuale.Nu administrez tratamentele in apa din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii, consider ca porumbeii trebuie sa se hidrateze in permanenta si sa consume apa proaspata. In primele zile porumbeii nu sunt lasati sa iasa afara, le dau sa faca baie aproximativ la 4 zile dupa sosire de la concurs iar acestia daca fac baie imi dau seama ca incep sa se recupereze si ii scot afara.

Fond-Maraton.Ro: Ce importanta acorzi tratamentelor preventive ? Ne poti prezenta schema de tratamente ?

Andrei Demit: Incep cu deparazitare interna/externa cu Ascapilla de la Chevita si picaturi dupa ceafa pe urma fac un tratament de 7 zile impotriva salmonelozei urmat de vaccinul contra paramixovirozei.

Inaintea inceperii sezonului competitional fac un tratament de 7-10 zile cu antibiotic pentru caile respiratorii.

Fond-Maraton.Ro: Cum iti hranesti porumbeii inainte de o etapa de maraton ? Se spune ca porumbeii trebuie sa plece cu “rezervorul plin”….sau crezi ca rezervorul trebuie umplut pe masina de transport,adica sa nu ii angajam prea grei,pentru a manca si in masina?

Andrei Demit: Daca urmeaza o etapa cu canicula si vant din fata porumbeii trebuie sa plece odihniti si foarte bine hidratati.

Fond-Maraton.Ro: Care este cea mai inspirata miscare facuta in cariera columbofila ?

Andrei Demit: Consider ca sunt la inceput de drum ca sa vorbim de o cariera columbofila. Pana in acest moment nu am avut ocazia de a face o alegere inspirata in ceea ce inseamna columbofilia.

Fond-Maraton.Ro:Care este cea mai mare greseala facuta de tine in domeniul columbofil ?

Andrei Demit: Nu pot vorbi de greseli pana in momentul de fata.

Fond-Maraton.Ro:Ceva sfaturi ne puteti oferii privind voliera ?

Andrei Demit: Voliera trebuie sa fie orientata spre Sud sa fie luminata, uscata si aerisita.

Fond-Maraton.Ro:Folosesti o anume metoda de extra motivare inainte de o etapa importanta ?

Andrei Demit: Nu.

Fond-Maraton.Ro: In momentul in care doresti sa achizitionezi un porumbel pe ce criteriu te bazezi? Preferi un porumbel cu palmares bogat sau unul care are ascendeti foarte buni?

Andrei Demit: Prefer sa achizitionez porumbei care provin din pasari cu rezultate dar sa imi placa si la „mana”.

16144716_589930214540993_1525499707_n

Fond-Maraton.Ro:Ai de gand sa apelezi la consangvinizare ?

Andrei Demit: Consider ca in momentul actual nu este cazul la mine, pe viitor cu siguranta voi apela la consangvinizare.

Fond-Maraton.Ro: Ai un crescator preferat din Romania?Dar din strainatate?

Andrei Demit: Nu pot spune ca am un crescator preferat dar cu siguranta pot spune ca mi-au placut extraordinar de mult porumbeii domnului  Gelu Vochin.

Sunt mai multi crescatori din Nordul Olandei pe care ii admir.

Fond-Maraton.Ro: Pentru acest sezon competitional 2017 ce tel ai ?

Andrei Demit: Doresc ca in acest an sa pot ajunge in top 3 national maraton tineret.

Fond-Maraton.Ro: Pentru un tanar columbofil ce acum paseste in acest sport, ce sfaturi ii oferi ?

Andrei Demit: Sa achizitioneze porumbei de la crescatorii cei mai buni din zona lui si sa invete sa ii tina sanatosi.

Fond-Maraton.Ro: Pentru doritori , oferi pui spre vanzare ? 

Andrei Demit: Nu vand porumbei.

Fond-Maraton.Ro:Tin sa iti multumesc pentru acest interviu si iti doresc mult succes in noul an competitional !

Andrei Demit: Doresc un an bun tuturor columbofililor si rezultate pe masura !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *